Het Nieuwe Buro

Sandberg was de roemruchte directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij haalde Cobra binnen. COBRA was een internationale groep van schilders en dichters die in 1948 in Parijs werd opgericht. Deze kunstenaars zetten zich af tegen de bestaande kunstopvattingen en vonden dat iedereen zich op kunstgebied zich vrij moest kunnen uiten. Vanuit deze gedachte gingen zij op zoek naar creativiteit. Sandberg was een bekwaam grafisch ontwerper. Met een heel eigen opvatting en stijl. Hij was een groots verzetsman in de oorlog. Hij was een “Open oog”.

Ook voor mij is hij als ontwerper uitzonderlijk. Hij scheurde zijn letters, drukte de catalogi op goedkoop pakpapier. Door zijn werkwijze en inzicht had hij een uitgesproken eigen stijl. Dat is medebepalend geweest om het Stedelijk Museum wereldwijd goed op de kaart te zetten.

“De toekomst start vandaag. Kom mee.” was een bekende uitspraak van hem.

Hij is baanbrekend geweest voor het Stedelijk en heeft een heel persoonlijke ontwerpstijl ontwikkeld. Ik heb dat altijd zeer bewonderd. Je ziet dat als je authentiek bent, je ook meer kans krijgt om dat te ontwikkelen. In stijl maar ook als mens.

Wat ik van hem geleerd heb, is dat het om de kern van de boodschap gaat. Al het andere leidt alleen maar af.

Leer hier een bijzonder mens en een groot ontwerper kennen, Willem Sandberg:

Video’s

  1. Een aflevering uit een serie portretten van Nederlandse kunstenaars: Willem Sandberg, graficus en ex-directeur van het Stedelijk museum.
    Deel 1 en 2.

Boek
Dit boek samengesteld door Ad Petersen ex-conservator van het Stedelijk, Sandberg designer + director of the Stedelijk.
Een compleet overzicht van al zijn grafisch design. Inspirerend.

Artikel
Volkrant. Willem Sandberg:
Critici verweten hem een ‘kunstbolsjewiek’, een ‘dictator’ en een ‘barbaar’ te zijn. Maar Willem Sandberg, de honderd jaar geleden geboren, roemruchte directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum, trok zich niets aan van de verwijten die over hem werden uitgestort…. Lees meer.

Peter Janssen

Creative Director. Studeerde aan de Kunstacademie Arnhem Grafische Vormgeving. Werkte eerst freelance voor verschillende opdrachtgevers, daarna als art director voor diverse bureau’s.
15 jaar creatief directeur/partner Puntkomma.
Laaste 3 jaar eigenaar/creative director van Het Nieuwe Buro.

Plaats een reactie