Het Nieuwe Buro

Is de macht van Google te groot?

Weet jij nog wat de eerste zoekterm was die je zocht in Google? En weet je nog wat je in die tussentijd allemaal hebt opgezocht in deze zoekmachine? Nou ik in ieder geval niet. Google, de zoekrobot, weet dit allemaal wel van je. Het is inmiddels geen verassing meer dat Google zoveel weet, maar het is soms wel  belangrijk om er even bij stil te staan. Het idee dat een zoekrobot meer over mij weet, dan dat ik waarschijnlijk zelf weet, maakt me toch best angstig. 

 

Een angstig idee dat Google alles over ons weet, maar eigenlijk geven we al deze gegevens gratis weg. Jij en ik voerden de afgelopen jaren ontelbare zoekwoorden in de zoekmachines. Wat is de temperatuur in Parijs, welke ziekte er bij bepaalde symptomen hoort, wat het adres is van een goede vriend, waar je de goedkoopste zwarte laarzen kunt kopen, welk restaurant de hoogste waardering heeft en ga zo maar door. Écht alles zoek je op en geef je dus eigenlijk cadeau aan Google.

Wat weet Google allemaal?
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam weet Google van 70% van alle unieke internetgebruikers verdeeld over meer dan 100 miljoen landen in de wereld wat ze wanneer online doen. 88% van alle websites wereldwijd is bereikbaar voor Google statistieken.

googleGoogle ‘s grootste inkomensbron zijn al deze gegevens en het daarop afstemmen van gepersonaliseerde advertenties. Maar liefst 97% van hun inkomsten komt hier vandaan. Daarnaast staat Google volgens Forbes op nummer 3 van de meest waardevolle bedrijven in de wereld. Al deze persoonlijke gegevens die Google over ons verzamelt, zijn dus goud waard.

 

Sinds een paar jaar geeft Google inzicht in de data die ze over jouw bezitten. Al jouw data kun je namelijk terug vinden in het dashboard. In dit dashboard kun je statistieken vinden over jezelf als internet-gebruiker die Google bijhoudt. In de onderstaande video wordt Google Dashboard uitgelegd.

 

Met al deze gegevens informeert Google 88% van de websites wereldwijd over jou, zodat ze de juiste informatie aan jou kunnen laten zien.

De gegevens die je hier allemaal over jezelf kan vinden zijn:

  • Locatie geschiedenis: Waar je allemaal bent geweest.
  • Zoek- en kijkgeschiedenis op Youtube en Google: Wat je allemaal hebt opgezocht.
  • Advertentie-instellingen: Wie Google denkt dat jij bent.
  • Gekoppelde applicaties en websites: Welke andere partijen dat ook allemaal van jou weten.

Eigenlijk verzamelt Google al jouw gegevens, doordat je ze zelf in Google zoekt en vervolgens verkoopt Google deze gegevens aan andere partijen. En zo weet niet alleen Google alles over jou, maar eigenlijk onwijs veel andere organisaties en bedrijven ook. Moeten we hier niet ontzettend bang van worden?

Nee, we moeten hier niet ontzettend bang van worden. We geven tenslotte zelf al onze waardevolle gegevens aan Google, dus eigenlijk heb je het zelf in de hand. Ten tweede gebruikt Google al jouw waardevolle gegevens voor commerciële doeleinden. Hier is eigenlijk niks mis mee, want het is juist ook prettig voor jou als internet-gebruiker dat je een advertentie voorbij ziet komen die past bij jou. Zo zie ik liever advertenties over schoenen en tassen, dan dat ik auto en game advertenties voorbij zie komen. In principe maakt Google het je alleen maar gemakkelijker. Ik vind het juist meer verontrustend wie naast Google ook al deze gegevens in handen krijgen. Er zijn namelijk veel andere bedrijven die ook aan deze gegevens komen of denk bijvoorbeeld aan onze eigen overheid die ook erg veel data in handen heeft. Bij al deze partijen heb je totaal geen idee waarvoor ze deze data gebruiken. Dit maakt mij veel meer angstig.

Hoe kun je Google stoppen?
Google zal altijd van alles over jou kunnen binnen halen, zolang je zoektermen blijft zoeken in deze zoekrobot. Echter zijn er wel veel mogelijkheden om dingen in het dashboard uit te zetten, zodat Google stopt met het bewaren en het verzamelen van deze gegevens. In de afbeelding hieronder is te zien hoe je activiteiten uitzet in het dashboard.

Dashboard.png

Maar wil je echt helemaal geen persoonlijke gegevens meer aan Google geven, dan kun je geen gebruik meer maken van deze zoekmachine en vele andere bijhorende websites, zoals Youtube.

Google is erg transparant, doordat ze laten zien wat ze over jou verzamelen. Echter vind ik het nog beter als wij, de Google gebruikers, ook geld kunnen gaan verdienen aan onze eigen data. Nu verzamelt Google de gegevens gratis en verkoopt ze door aan andere partijen. Google heeft hierdoor erg veel invloed en verdient enorm veel geld ermee. Het gaat hier wel over onze data, dus ik vind dat er een systeem ontwikkeld moet worden, waarmee Google niet alleen zelf geld verdient, maar ook wijzelf met onze eigen data geld kunnen gaan verdienen.

Tegenstanders van Google
Doordat Google zo eerlijk en transparant is over de verzamelde gegevens, vinden veel mensen het prima dat Google op deze manier te werk gaat en laten ze het bedrijf gewoon doorgaan met het verzamelen en doorverkopen van gegevens. Maar er zijn ook tegenstanders. Deze tegenstanders zijn bang dat de verzamelde gegevens op een verkeerde manier gebruikt worden of in verkeerde handen terecht komen. Daarnaast vinden veel mensen dat Google misbruik maakt van haar macht. Ook de Europese commissie heeft Google hiervoor aangeklaagd.

Is Google onmisbaar voor iedere organisatie?
Door de hoeveelheid macht die Google heeft, kunnen bedrijven niet meer zonder Google. Dit blijkt uit een experiment dat Axel Springer, een van de grootste uitgevers van Europa, had bedacht. Het experiment eindigde ook al veel sneller, dan dat ze hadden gepland. De grote uitgever had gedacht ook zonder Google te kunnen en stelde een blokkade in. De uitgever Axel Springer is onder andere eigenaar van de websites: sportbild.de en autobild.de. Door deze blokkade, zag Google ze niet meer en werden deze niet meer getoond in de zoekresultaten. Hierdoor daalde het aantal bezoekers met 80%(!). Als het bedrijf langer was doorgegaan met het experiment, had het waarschijnlijk grote verliezen geleden en was het uit de markt verdwenen.

Uit dit experiment kan dus geconcludeerd worden dat iedere organisatie vast zit aan de macht van Google. Er zijn ook heel veel mogelijkheden voor bedrijven om hoger in Google te komen en betere resultaten te boeken. Het is onmogelijk om Google te ontlopen, dus dan kun je als organisatie juist beter het beste uit Google halen.

80% van het aankoopproces speelt zich tegenwoordig online af. Google speelt daar dus een enorm grote rol in. Alleen al als ik naar mijn eigen aankoopprocessen kijk, dan start deze vaak met een zoekterm in Google. Belangrijk dus om Google vooral niet te negeren, maar als organisatie het beste uit Google te halen. Eigenlijk zorgt juist Google voor vele economische successen van organisaties.

5 tip en tricks om hoger in Google te komen
Veel organisaties denken alleen dat je hoog in Google komt, wanneer je veel betaalt. Dit is echter niet het geval. Ik geef hieronder enkele tips en tricks voor bedrijven om hoog in Google te komen en dus juist met Google in zee te gaan en ze niet te vermijden.

  1. Relevante content. Zorg ervoor dat je veel goede content op je website hebt staan. Google ziet het als jij veel relevante content plaatst en plaatst jouw website dan hoger in Google. Ga bijvoorbeeld bloggen als organisatie, zodat je iedere week weer veel relevante content toevoegt aan jouw website.
  2. Snelheid website. Google vindt het erg belangrijk dat een website snel reageert. Zorg er dus voor dat jouw websitepagina’s niet lang hoeven te laden. Bezoekers haken al af wanneer ze langer dan 3 seconden moeten wachten.
  3. Meta tags. Meta tags zijn de korte stukken tekst die onder jouw link komen bij de zoekresultaten in Google. Veel bedrijven schenken hier geen aandacht aan, terwijl dit erg belangrijk is voor je vindbaarheid. Plaats hierin zoekwoorden waarop jij gevonden wilt worden.
  4. Links. Google vindt het belangrijk dat een website als betrouwbaar wordt gezien. Het is daarom belangrijk dat veel andere betrouwbare websites linken naar jouw website. Hoe meer links jij hebt, hoe hoger Google jouw website plaatst in de zoekresultaten.
  5. Social Media. Ook sociale media helpen. Overal waar jij als organisatie je website link neerzet, ziet Google weer als een nieuwe link naar jouw website. Dus zorg dat je achter veel sociale media berichten een link naar je website plaatst.

Google is te machtig
Ik vind het geen probleem dat Google zo veel informatie over mij heeft. Vooral omdat ik de informatie die ze over mij hebben ook zelf kan inzien. Ik vind bedrijven die informatie over mij hebben en niks delen veel enger (zoals bijvoorbeeld de overheid). Daarnaast is het voor bedrijven ook erg belangrijk om Google te omarmen en vooral niet Google te negeren. We kunnen gewoon niet meer zonder Google, daar is ze te machtig voor.

Vind jij het erg na het lezen van deze blog dat Google zoveel over je weet? En wat vind je dat bedrijven met Google moeten doen? Tot de volgende blog!

Lara Janssen

Lara is afgestudeerd voor haar opleiding HBO Communicatie aan de HAN. Maandelijks schrijft zij blogs over interessante onderwerpen, nieuwtjes, trends en ontwikkelingen op het gebied van communicatie en breder.

FullSizeRender (1)

Plaats een reactie