Het Nieuwe Buro

Wordt de drone gewoon?

‘Auw!’ Schreeuw ik, terwijl er een vliegend vierkant stuk speelgoed tegen mijn hoofd aan knalt. Mijn neefje schiet in de lach en biedt zijn excuses aan. Dit vliegende vierkante stuk speelgoed, ook wel een drone genoemd, is hot. Kinderen, jongeren, volwassenen, zaken mensen, technici, etc. iedereen heeft het erover en wil er een.  Je hoort het onderwerp al regelmatig voorbij komen in het nieuws. Een drone heeft veel positieve kanten, maar ook enkele gevaren. Hebben we over een paar jaar miljoenen vierkanten stukken rondvliegen in ons universum?

 

De definitie van de term ‘drone’ is: ‘Een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord.’ Een drone kan met een afstandsbediening vanaf de grond worden bestuurd. Sommige drones kunnen ook zelfstandig vliegen. Er kan dan een voorgeprogrammeerde route worden ingesteld.

Een drone is een stuk speelgoed waar ieder mens van geniet. Iedereen wil graag zijn eigen voertuig hebben in de lucht en nu is dat gewoon mogelijk. Doordat drones steeds populairder worden en steeds meer mensen er een aanschaffen, komen de drones ook steeds vaker in het nieuws. Niet alleen positief, maar helaas ook negatief. Daarnaast is een drone een ideaal technisch element dat veel kan beteken voor bedrijven en de overheid. Al deze punten zal ik hieronder bespreken.

3 nadelen van drones
Gevaarlijk
Een drone kan gevaarlijk en eng zijn. Je weet vaak niet waar de drone vandaan komt en wie hem bestuurt.
Privacy & regelgeving
Er zijn veel regels voor het gebruik van een drone. Deze regelgeving beperkt ook de vele mogelijkheden. Aan de andere kant is deze regelgeving ook belangrijk voor onze eigen privacy en veiligheid.
Veiligheid
Ik kreeg al een speelgoed drone tegen mijn hoofd aan. Moet je nagaan als er honderden grotere en zwaardere drones om je hoofd vliegen.

Ik zal hieronder deze negatieve punten uitleggen aan de hand van voorbeelden. Als iedereen nu aan een drone kan komen, dan kunnen criminelen en terroristen dat ook. De mogelijkheden die drones kunnen uitvoeren zijn eindeloos. Een drone kan dus oprecht een gevaar zijn voor de samenleving. Er hoeft maar een terrorist met een drone rond te lopen en hij kan heel wat veroorzaken. De drone zorgt ook voor veel commotie rondom privacy. Het apparaat kan namelijk allerlei gegevens verzamelen, maar het is lastig te achterhalen wie de drone bestuurt en voor welke doeleinden hij of zij dat doet. Als je thuis in de tuin zit en er vliegt steeds een drone boven je hoofd, vraag je je toch af waar deze drone vandaan komt, wat voor een gegevens hij verzamelt en wie hem bestuurt. Niet erg prettig dus.

Het enge bij een drone is, is dat je niet weet wie het bestuurt en dit vliegend vierkant stuk toch overal kan komen. In januari is bijvoorbeeld in de tuin van het Witte huis een drone gevonden. Er ontstond veel onrust. Wie bestuurt deze drone? Wat willen ze achterhalen? Loopt de president een gevaar? Gelukkig bleek achteraf de drone van een gewone jongen te zijn die de controle over zijn afstandsbediening had verloren en waardoor de drone in de tuin van Het Witte huis belandde. Veel commotie om niks zou je kunnen zeggen, maar toch is het logisch dat er zo veel commotie ontstond. Want wanneer wel een terrorist of crimineel met een drone boven Het Witte huis komt, dan kan dat heel wat veroorzaken.

Daarnaast zijn er in november 2014 regelmatig drones gesignaleerd bij kerncentrales in Frankrijk. Niemand weet wie ze bestuurt en wat voor een informatie ze binnen halen. Dit is een enorm gevaar, want op deze manier kunnen criminelen en terroristen aan gegevens komen, die absoluut niet in hun handen zouden mogen komen.

Tot slot zijn drones ook een gevaar voor de luchtvaartsector. In het afgelopen jaar zijn er in Europa al diverse botsingen geweest tussen passagierstoestellen en drones. De drones komen vaak te dichtbij de passagiersvliegtuigen en dat is een enorm gevaar. De drone hoeft maar net verkeerd tegen het vliegtuig te botsen en een vliegtuigramp is ontstaan.

Onlangs was de drone in Californie nog negatief in het nieuws. De brandweer daar probeerde het vuur te blussen, maar onbemande vliegtuigjes maakten dat bijna onmogelijk.

Er zijn veel tegenstanders op het gebied van Drones. Ook de Gentse burgemeerster maakt zich zorgen over de drones.

Hoe mogen drones in Nederland gebruikt worden?
Met al deze negatieve gebeurtenissen en angsten die drones met zich mee brengen, ontstaan er steeds meer regels. Dit moet voor onze eigen veiligheid. Drones vallen onder de regeling modelvliegen. Momenteel zijn dit de belangrijkste regels voor drones:

  • Vlieg alleen overdag;
  • Houd de drone altijd in zicht;
  • Vlieg nooit hoger dan 20 meter;
  • Leer je drone kennen;
  • Vlieg nooit boven bebouwing, wegen en mensen;
  • Vlieg nooit in no fly zones, zoals rondom vliegvelden;
  • Geef altijd voorrang aan ander vliegverkeer;
  • Vlieg nooit tegen betaling of voor zakelijke doeleinden;
  • Respecteer andermans privacy en rust;
  • Gebruik je verstand.

Er komen steeds meer regels bij. In Amerika is er een nog strenger drone beleid. Daarbij mag alleen in bepaalde ‘drone zones’ worden gevlogen met een drone.

8 voordelen van drones
Ondanks de negatieve berichten over drones en de gevaren die het met zich meebrengt, zijn er ook veel voorstanders van de drone. Door de komst van drones zijn er heel veel zakelijk en recreatieve mogelijkheden bijgekomen. De mogelijkheden waar drones allemaal voor ingezet kunnen worden, blijven voortdurend groeien.

De voordelen en mogelijkheden van drones zijn:
Luchtfotografie
Drones worden hier momenteel het meest voor ingezet. Het is namelijk mogelijk om met een drone de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Dit levert prachtige nieuwe foto’s en video’s op. Consumenten vinden deze luchtfotografie mogelijkheden erg fijn, maar ook de zakelijke markt profiteert van deze nieuwe optie. Vooral voor makelaars is het een erg mooie optie om een huis en omgeving in een nieuw perspectief te laten zien.

Reclamebeer-drone
Drones gaan reclameborden langs de kant van de weg in de toekomst vervangen. Een Russisch bedrijf experimenteerde laatst al met adverteren via drones. Op deze manier ontstaan er vliegende reclame objecten en laat je advertenties meer aanspreken en gaan ze meer opvallen.

Hulpdiensten
Sinds kort is er een ambulance drone ontwikkeld. Deze ambulance drone kan snel bepaalde middelen, zoals een defibrillator naar een locatie brengen in geval van een hartstilstand. Een drone kan er sneller zijn dan een ambulance auto of helikopter. En dit kan ervoor zorgen dat iemands leven net wel gered kan worden.

Ook bij andere rampen kunnen drones goed worden ingezet. Zo kan er met behulp van een drone op moeilijk bereikbare plekken tóch gezocht worden naar overlevenden.

ffachter-lens-ambulance-drone-tu-delft-gepresenteerd

Criminaliteit en veiligheid
Voor de politie zijn drones ook een toegevoegde waarde. In verschillende landen op de wereld zijn ze momenteel aan het experimenten wat alle mogelijkheden zijn met deze drones. In sommige landen worden drones gebruikt om te patrouilleren en alles goed in de gaten te houden. Dit zorgt dus voor meer veiligheid. Daarnaast worden drones ook gebruikt om het plaats-delict vanuit de lucht goed in kaart te brengen en soms worden de drones al ingezet om een verdachten op te sporen.

Bezorgen goederen
Drones kunnen ingezet gaan worden om kleine goederen te vervoeren. Pakketdienst DHL gebruikt sinds kort drones om pakketen die snel vervoerd moeten worden, snel op de juiste locatie te krijgen. Een drone is er veel sneller dan een pakketbezorger per auto. Voor restaurants die maaltijden thuis bezorgen, is de komst van de drone ook erg interessant. Binnenkort komt misschien wel een onbemand vliegtuigje jouw pizza bezorgen.

Journalistiek
Drones zijn ook een enorme toegevoegde waarde voor de journalistiek. Deze onbemande vliegtuigjes kunnen erg snel op een plek zijn. Hierdoor kan een televisiestation nog sneller ter plaatse zijn en uitzenden. Daarnaast kan de drone ook op ieder moment, snel een gebeurtenis in beeld brengen en ook weer vanuit een uniek perspectief iets laten zien.

Inspectie
De inspectiedienst kan met behulp van drones betere inspecties uitvoeren. Vanuit de lucht kunnen nu goed beelden worden vastgelegd. Daarnaast kunnen gevaarlijke punten nu goed geïnspecteerd worden met een drone, voordat een inspecteur er zelf heen gaat. Het controleren van zendmasten is vaak een erg gevaarlijke klus. Met behulp van drones kan dit nu worden gedaan via de grond.

Agrarische sector
Ook de boer profiteert van de komst van de drone. Hij hoeft niet meer door weer en wind zijn land te controleren. Vanuit zijn luie stoel kan hij nu een drone besturen en over zijn landbouw heen vliegen om te kijken of ergens bij zijn gewassen direct actie moet ondernomen. Door middel van een drone wordt een ‘ziek’ plekje snel ontdekt en zorgt dit ervoor dat er veel kosten bespaard worden en er efficiënter gewerkt kan worden.

Hoe de drone te gewoon wordt
Ik vind de opkomst van de drone erg goed, maar ergens ook wel eng. In de toekomst zullen zeker meer mensen een dreun (drone) tegen hun hoofd gaan krijgen. Er zullen altijd negatieve en positieve punten op te noemen zijn. Drones kunnen veel kosten besparen, levens redden, efficiënter werken en uiteindelijk zorgen voor een betere samenleving. Veiligheid en privacy zijn onderwerpen die zeker niet vergeten mogen worden, mocht de drone zich nog meer gaan ontwikkelen. Ik denk dat het belangrijk is dat er veel regels op het gebied van veiligheid en privacy voor drones ontwikkeld moeten worden, zodat de positieve punten sterker kunnen zijn dan de negatieve punten. Matthijs van Miltenburg europarlementariër van D66 blogt over Drones en hoe D66 de drone probeert te stimuleren. Maar net zoals ik, vindt hij ook dat er eerst goede regelgevingen moeten komen.

Echter vind ik het wel zorgwekkend dat het eigenlijk een soort robot is dat een groot onderdeel gaat worden van onze samenleving. Een robot die waarschijnlijk ook veel menselijke werkzaamheden over zal nemen. Het klinkt allemaal wel erg mooi die voordelen, maar willen wij als samenleving wel dat een vliegende robot onze menselijke werkzaamheden overneemt? Hoe ver mag dit gaan?

Ik vind zelf dat we hierin niet te ver moeten doordraaien. Een drone mag er zijn als het ook écht daadwerkelijk meer kan bereiken dan een mens. Het redden van een leven vind ik daarvoor een goed voorbeeld. Maar die boer die nu vanuit zijn luie stoel zijn land bestudeerd, vind ik wel te ver gaan. Het is dan wel een kostenbesparende methode, maar willen boeren dit écht? Het is toch veel leuker om lekker buiten op je land bezig te zijn en op zoek te gaan naar mislukte en ‘zieke’ gewassen. Deze menselijke werkzaamheden moeten naar mijn idee blijven en daar moet die drone wegblijven. Want voor je het weet nemen niet alleen drones, maar ook andere robots alle werkzaamheden over en hoeven wij alleen nog maar te blijven zitten bij alles wat we doen.

Wat vind jij van de opkomst van de drone?

Lara Janssen

Lara is afgestudeerd voor haar opleiding HBO Communicatie aan de HAN. Maandelijks schrijft zij blogs over interessante onderwerpen, nieuwtjes, trends en ontwikkelingen op het gebied van communicatie en breder.

FullSizeRender (1)

Plaats een reactie